Založ si blog

,,Najkrutejší“ futbalový zápas roka.

Svet futbalových financií nepozná súboj o väčší balík peňazí ako tento. Svet športu nepozná stretnutie, kde rozdiel v zisku oboch aktérov je tak kruto priepastný. Neľútostný duel je len jeden. Nasleduje po 40 zápasoch v lige. Na jedného čaká gejzír radosti, na druhého len pocit bôľu a zmarenej nádeje. Bonusom bizarného futbalového panoptika je, že ide len o druholigový zápas. Keď dnes popoludní, okolo o 18 hodine, fúkne rozhodca Andre Marriner naposledy do píšťalky, tak jeho hvizd vypíše účet pre víťaza vo výške približne 103 miliónov €. Porazený dostane len lakonickú odpoveď, ďakujeme za účasť, skúste nabudúce.

 

Áno, taký je rozdiel, či  budúcu sezónu mužstvo bude hrať v anglickej Premiership alebo len v druhej lige zvanej Championship. Najbohatšia liga sveta poskytne každému z troch nováčikov súťaže takúto sumu na nákup hráčov a ostatné náklady pre čo najlepšiu reprezentáciu medzi elitou. Mužstva novicov sú v prvom roku chápane ako prijemný komparz v súťaži medzi smotánkou a väčšina sa ich po roku vracia späť do druhej ligy. Nadšenie  často robí divy, ale víťazovi dnešného duelu sa neprikladajú veľké šance na zotrvanie v súťaži.

 

A ktože dnes nastúpi vo vypredanom Wembley?. FC Blackpool a Cardiff City. Mandarínky (tangerines), ako prezývajú prvomenovaných, sú jedným z najstarších klubov Anglicka. Po desiatky rokov boli účastníkom najvyššej súťaže anglickej súťaže. Po vypadnutí v roku 1971 sa klub prepadol až do štvrtej anglickej ligy. Aj v tejto sezóne nastupoval do druhej ligy ako kandidát zostupu, ale nebolo by to Anglicko, kdeby nadšenie a práca nepostavili všetko na hlavu.

 

Clwb Pêl-droed Dinas Caerdydd alebo bluebirds majú tiež bohatú históriu. Tento waleský team je jediným mimo anglickým teamom, ktorému sa podarilo vyhrať  FA Cup v roku 1927.Ak vyhrá, vráti sa do najvyššej anglickej súťaže po 48 rokoch. (1962)

 

Oba teamy nastúpia bez známejších hviezd. Za hviezdu budúcnosti môžeme považovať útočníka Walesanov Petra Whittinghama, ktorý strelil 45 gólov z 89, ktoré mešťania v sezóne dali. Mužstvo z Cymru je v stretnutí miernejším favoritom, ale kto pozná anglický futbal, vie, že je to často len papierový údaj.  Duo Newcastle United a West Bromwich Albion s našim Markom Čechom už postup majú istý. Kto bude tretí, budeme vedieť dnes, pred alebo po 18 hodine.

 

Pozn.

Bluebird – salašník modrý

Clwb Pêl-droed Dinas Caerdydd – waleský názov klubu

Cymru – waleský názov Walesu

Existuje futbalový Ramsay? Myslím, že áno.

19.11.2021

Predsedovi hokejového zväzu M. Šatanovi sa podarilo dotiahnuť na lavičku zázračného žolíka v podobe Craiga Ramsayho. Kanaďan ,,Rammer“ bol dlho spochybňovaný, ale nakoniec presvedčil všetkých neprajníkov a z našich mladých chalanov brúsi diamanty do svetovej špičky. Futbalisti len ticho snívajú o podobnom chlapíkovi, ktorý by poriadne oživil lokálne vody a priniesol [...]

92 – Vyhraj voľby a môžeš zmeniť Slovensko k obrazu 5 miliónov občanov

29.02.2020

V krátkych dejinách Slovenska je len pár klasických výrokov, ktoré majú historický presah a nadčasovú platnosť. Žiaden iný necharakterizuje éru vládnutia Roberta F., tak výstižne ako svätá mantra politického zločinu nebohého poslanca smeru KS a pharma-euromiliardára Pavla Pašku Vyhraj voľby a môžeš všetko. Ako povedal, tak to fungovalo počas 20-tich rokov [...]

92 – Kampaň (nákup voličov) smeru KS bude drahšia ako mal D. Trump

14.02.2020

Ficovci hrajú vabank pred definitívnym výpustom rybníka. Stranícki spin-doktori vyhodnotili, že nákup voličov nie je z právneho hľadiska kampaň, tak začali plieniť štátnu kasu v rámci ,,sociálneho“ posolstva. Smerácke politbyro vždy nachádzalo inšpiráciu v metódach šmejdov. Pokiaľ ich činnosť zákonom obmedzilo, samo zákerne psychologické triky bohato využíva a z [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

trinastyhrac

Nastal čas dokončiť polovičatú revolúciu z roku 1989. Papaláši už si svoj štát vybudovali, teraz je ho nutné vytvoriť pre zvyšných 5 miliónov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 55636x
Priemerná čítanosť článkov: 3709x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy