,,Najkrutejší“ futbalový zápas roka.

22. mája 2010, trinastyhrac, Nezaradené

Svet futbalových financií nepozná súboj o väčší balík peňazí ako tento. Svet športu nepozná stretnutie, kde rozdiel v zisku oboch aktérov je tak kruto priepastný. Neľútostný duel je len jeden. Nasleduje po 40 zápasoch v lige. Na jedného čaká gejzír radosti, na druhého len pocit bôľu a zmarenej nádeje. Bonusom bizarného futbalového panoptika je, že ide len o druholigový zápas. Keď dnes popoludní, okolo o 18 hodine, fúkne rozhodca Andre Marriner naposledy do píšťalky, tak jeho hvizd vypíše účet pre víťaza vo výške približne 103 miliónov €. Porazený dostane len lakonickú odpoveď, ďakujeme za účasť, skúste nabudúce.

 

Áno, taký je rozdiel, či  budúcu sezónu mužstvo bude hrať v anglickej Premiership alebo len v druhej lige zvanej Championship. Najbohatšia liga sveta poskytne každému z troch nováčikov súťaže takúto sumu na nákup hráčov a ostatné náklady pre čo najlepšiu reprezentáciu medzi elitou. Mužstva novicov sú v prvom roku chápane ako prijemný komparz v súťaži medzi smotánkou a väčšina sa ich po roku vracia späť do druhej ligy. Nadšenie  často robí divy, ale víťazovi dnešného duelu sa neprikladajú veľké šance na zotrvanie v súťaži.

 

A ktože dnes nastúpi vo vypredanom Wembley?. FC Blackpool a Cardiff City. Mandarínky (tangerines), ako prezývajú prvomenovaných, sú jedným z najstarších klubov Anglicka. Po desiatky rokov boli účastníkom najvyššej súťaže anglickej súťaže. Po vypadnutí v roku 1971 sa klub prepadol až do štvrtej anglickej ligy. Aj v tejto sezóne nastupoval do druhej ligy ako kandidát zostupu, ale nebolo by to Anglicko, kdeby nadšenie a práca nepostavili všetko na hlavu.

 

Clwb Pêl-droed Dinas Caerdydd alebo bluebirds majú tiež bohatú históriu. Tento waleský team je jediným mimo anglickým teamom, ktorému sa podarilo vyhrať  FA Cup v roku 1927.Ak vyhrá, vráti sa do najvyššej anglickej súťaže po 48 rokoch. (1962)

 

Oba teamy nastúpia bez známejších hviezd. Za hviezdu budúcnosti môžeme považovať útočníka Walesanov Petra Whittinghama, ktorý strelil 45 gólov z 89, ktoré mešťania v sezóne dali. Mužstvo z Cymru je v stretnutí miernejším favoritom, ale kto pozná anglický futbal, vie, že je to často len papierový údaj.  Duo Newcastle United a West Bromwich Albion s našim Markom Čechom už postup majú istý. Kto bude tretí, budeme vedieť dnes, pred alebo po 18 hodine.

 

Pozn.

Bluebird – salašník modrý

Clwb Pêl-droed Dinas Caerdydd – waleský názov klubu

Cymru – waleský názov Walesu