Založ si blog

Čo by urobil Baťa v roku 1989?

Slovensko poď sa baviť a hrať.

Pred 27 rokmi nás dejiny vylodili v surovej krajine nemilosrdného kapitalizmu. Hlavy vyleštené komplexným, 41 ročným, komunistickým brainwashingom dlho oslavovali, jasali, čakali, niektoré čakajú dodnes, na tú vzácnu chvíľu, kedy už tie pečené lakociny konečné začnú lietať do našich gágorov. Neúprosný, históriou testovaný, revolučný mechanizmus s matematickou presnosťou a kozmickou rýchlosťou vygeneroval tých najväčších darebákov a gaunerov, aby sa čo najskôr dostali k moci. Tým pribrzdeným somárom vládli, okradli ich, zdierali ich, naložili im toľko, koľko sa do nich zmestí, možno ešte o trochu viac a vo večerných správach im čítali precítené rozprávky o prosperite, pokroku a o stúpajúcej životnej úrovni.

Dnes sme tu poriadne prefackaní, ubolení, vytriezvení a po tragickej ére bananlumpen komokapitalizmu sa konečne začíname odvažovať využívať dary, ktoré nám ponúka demokracia. Stále ešte nedosahujeme západné štandardy, ale lepší sa to.

Som skoro presvedčený, že práve teraz nadišiel moment, keď musíme alebo skôr máme povinnosť využiť skúsenosti z oboch, vlastne dva a pol politických systémov a pretaviť ich do niečoho výnimočného, čo presiahne horizonty našeho vnímania i hraníc. Karty sú vynikajúco rozdané. Máme na to biblické, historické, geografické, ekonomické, časové a kapacitné predpoklady.

Preto si Vás dovoľujem poprosiť. Ak máte chvíľu času, zatvorte oči a len tak voľne uvažujte nad tým, čo by urobil Baťa keby v roku 1989 žil a dostal sa k formovaniu štátu. Myslite odvážne, vypnite naučené paradigmy a vložte do toho celú Vašu originalitu a jedinečnosť. Svoje myšlienky napíšte do diskusie. Pokiaľ možno snažte sa uvažovať vlastnou hlavou a neprihliadajte na názory ostatných diskutujúcich. Uvedomte si, že TB bol jeden z mála podnikateľov, pragmatikov, ktorý pochopil, že aj robotník musí dôstojne žiť, vybalansoval robotu s oddychom a relatívne vysokým komfortom žitia na danú dobu. Taktiež berte ohľad na to, že Nemci sa 25 rokov po vojne stali svetovou veľmocou.

Ďakujem

TH

P.S. Myslím Tomáša Baťu, zakladateľa, nie následovníkov.

Existuje futbalový Ramsay? Myslím, že áno.

19.11.2021

Predsedovi hokejového zväzu M. Šatanovi sa podarilo dotiahnuť na lavičku zázračného žolíka v podobe Craiga Ramsayho. Kanaďan ,,Rammer“ bol dlho spochybňovaný, ale nakoniec presvedčil všetkých neprajníkov a z našich mladých chalanov brúsi diamanty do svetovej špičky. Futbalisti len ticho snívajú o podobnom chlapíkovi, ktorý by poriadne oživil lokálne vody a priniesol [...]

92 – Vyhraj voľby a môžeš zmeniť Slovensko k obrazu 5 miliónov občanov

29.02.2020

V krátkych dejinách Slovenska je len pár klasických výrokov, ktoré majú historický presah a nadčasovú platnosť. Žiaden iný necharakterizuje éru vládnutia Roberta F., tak výstižne ako svätá mantra politického zločinu nebohého poslanca smeru KS a pharma-euromiliardára Pavla Pašku Vyhraj voľby a môžeš všetko. Ako povedal, tak to fungovalo počas 20-tich rokov [...]

92 – Kampaň (nákup voličov) smeru KS bude drahšia ako mal D. Trump

14.02.2020

Ficovci hrajú vabank pred definitívnym výpustom rybníka. Stranícki spin-doktori vyhodnotili, že nákup voličov nie je z právneho hľadiska kampaň, tak začali plieniť štátnu kasu v rámci ,,sociálneho“ posolstva. Smerácke politbyro vždy nachádzalo inšpiráciu v metódach šmejdov. Pokiaľ ich činnosť zákonom obmedzilo, samo zákerne psychologické triky bohato využíva a z [...]

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.

trinastyhrac

Nastal čas dokončiť polovičatú revolúciu z roku 1989. Papaláši už si svoj štát vybudovali, teraz je ho nutné vytvoriť pre zvyšných 5 miliónov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 55191x
Priemerná čítanosť článkov: 3679x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy